Håndboldinteressen vokser i USA- men hvorfor har det taget så lang tid?

Håndbold er kæmpestort i flere europæiske lande, inklusive i Skandinavien. Danmark har leveret flotte resultater de seneste 30 år på både herre- og damesiden, og store lande som Rusland, Tyskland og Frankrig er også bidt af en gal håndbold. Men i det ellers så sportsglade USA, har håndboldfeberen aldrig rigtigt fået fat. Vi ser her på nogle af årsagerne samt på, om det er ved at ændre sig.

Danmark var fuldstændigt på den anden ende, da de danske håndboldherrer hev deres første VM-guldmedalje hjem nogensinde sidste år. Den flotte holdindsats og navnlig stjerner som verdens bedste håndboldspiller Mikkel Hansen gav genlyd over hele Europa. I USA var der til gengæld rimeligt stille uden for de allermest sportsgale miljøer. For hvor sportsgrene som cykling og fodbold får en vis eksponering ”over there”, er håndbold ikke en sportsgren, der har grebet amerikanerne.

Hvor amerikanernes manglende interesse for fodbold ofte er forklaret ved dets nogle gange langsomme tempo og manglende action sammenlignet med store amerikanske sportsgrene, så har håndbold alle de kvaliteter, der burde gøre det populært i USA. Håndbold er et hurtigt spil, med action, hurtige afleveringer på et teknisk højt niveau, hurtige pauser, som passer godt til de amerikanske reklamefinansierede kanaler, nærkontakt og atleter på et højt fysisk og teknisk niveau. Og så er reglerne rimeligt enkle og hurtige at lære for selv nybegyndere. Det gør det også nemt at bette på, og det burde være attaktivt for Amerikanerne, da online spil også er populært i USA.  Håndbold fx kan spilles med de helt enkle odds på vinder, taber eller uafgjort, som da Danmark mødte Norge under VM i januar måned hvor Danmark fx havde odds 1.57 for at tage sejren. 

Hvorfor har håndbolden ikke fanget amerikanerne?

Så hvorfor har håndbolden aldrig rigtigt fanget amerikanernes interesse? Først og fremmest har resultaterne ved de større turneringer som VM manglet. USA’s herrelandshold har ikke kvalificeret sig til de seneste fem OL og ved OL i 1996 i Atlanta sluttede de på en 9. plads. Kvinderne har heller ikke været med siden 1996, og deres bedste resultat nogensinde var på en 5. plads ud af seks ved OL i 1984. 

En anden årsag kan være, at der allerede findes for mange sportsgrene, som ligner den. Amerikansk fodbold og basketball er begge sportsgrene, som har mange af håndboldens kvaliteter: Tempo, tekniske kvaliteter på et højt niveau, masser af mål, fysisk nærkontakt og spænding ved muligheden for hurtigt at indhente en føring sammenlignet med for eksempel fodbold. I USA hænger interessen for en sportsgren ofte sammen med de økonomiske investeringer og den efterfølgende eksponering af sporten. Tilfældigvis blev der historisk satset på andre typer af sport, som det også har været tilfældet i andre lande, og måske er der ikke plads til et spil som håndbold?

Dog tyder noget på, at amerikanerne er begyndt at fatte en smule mere interesse for håndbolden og få øjnene op for dens kvaliteter. Ved OL i Beijing i 2009 viste NBC for eksempel mere end 20 håndboldkampe, og flere af dem tiltrak et stort antal seere. Så måske er lykken ved at vende for håndboldsporten?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *