Har du brug for en jakke til vinteren?

Alle har brug for en varm jakke om vinteren. Det kan selv den globale opvarmning ikke lave om på. De danske vintre kan byde på hvad som helst. Nogle gange er de pissekolde med masser af sne og is. Andre gange våde med masser af regn og vind. Og oftest en kombination af begge dele. Temperaturerne kan svinge mellem -20 til +15.
Men det er ikke kun termometer temperaturen der tæller. Vind og luftfugtighed forstærker effekten hvordan vi føler temperaturen. En klar vinterdag med sol og -15 i skyggen føles ofte mere behagelig end en regn dag med +7.
Hvis du vil gøre et røverkøb, er det bedst at købe din vinterjakke når vinteren næsten er omme. Så er der udsalg på alle baner og priserne rasler ned.

En vinterjakke er til flere sæsoner

Medmindre du er hardcore mode freak, vil du have din vinterjakke i mere end en vinter. Så det kan godt betale sig at købe en vinterjakke hen mod vinterens slutning. Vinterjakker er ikke noget engangstøj. For at kunne holde varmen skal en vinterjakke også have en vis kvalitet. Den er også lavet til at trodse vind og vejr og dette kræver også gode materialer. Vandtæt er ikke nok. Hvis en jakke kun er vandtæt kommer du at blive våd indefra.
Kroppen fordamper op til flere liter vand om dagen, også om vinteren. Og denne vanddamp skal ledes væk fra kroppen. Om sommeren er det jo intet problem, når vi løber runde i shorts, T-shirts og sandaler. Men om vinteren kræver det noget af tøjet.
En vinterjakke skal være åndbar. Der skal bruges et materiale der kan slippe den fugt kroppen producerer ud. På samme tid skal al vand og fugt fra omverden holdes ude.

Der kræves meget at materialet

Det er umiddelbart en slags interessekonflikt. Vand skal både holdes ude og slippes igennem?
Det er heller ikke så nemt, teknologisk set. Det er naturen selv der viser vejen. Vores hud gør nemlig præcis det samme. Den holder vand og fugt ude men vanddamp og sveden igennem slippe igennem porerne. Det er en stor bedrift. Der er også enorme kræfter i spil.
Når det regner, slår regndråberne ned med en ordentlig styrke. De er jo også faldet op til flere kilometre fra himlen og har godt fart på. Denne gennemslagskraft måles i mm vandsøjle.
Og sådan måler man også vandtætheden af det materiale som dækker vinterjakker, men også telte. En mellem god jakke skal have en vandtæthed på mindst 1000mm. Dvs. den skal kunne modstå trykket fra en meter vand. De bedste materialer som fx Goretex kan holde imod 3700mm vand.

Det luft der holder på varmen

Udover at være vandtæt og åndbart, skal en vinterjakke også holde dig varm. Derfor har den isolering. Der findes mange forskellige materialer til isolering. Igen, naturen viser vejen. Edderdun, dun fra arktiske vilde ænder, er stadig verdens bedste isoleringsmateriale. De bedste syntetiske materialer kommer tæt på og er meget billigere. Sjovt nok er det ikke selve isoleringsmaterialet der holder på varmen.
Det er derimod luften som isoleringen kan holde på. Jo mere luft materialet kan holde fanget, jo bedre isolerer det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *